FINANSIRANJE SPORTA U APATINU

17.10.2017. 11:25

Nije teško odgovoriti na pitanje: Šta u amaterskom sportu uvek nedostaje?

Prošla su vremena kada je Pivara finansirala apatinski fudbal, a „Rapid“ muški rukometni klub (što je dovelo da ove ekipe igraju u prvoj ligi), ili još dalje, što mnogi ne pamte, kada se rukometni klub zvao „Brodograditelj“, a posle i PIK Apatin po apatinskom brodogradilištu i poljoprivrednom kombinatu koji su u ono vreme pomagali rukometni sport.

Kako se sada finansira sport u apatinskoj opštini?

Nedavno je u „Službenom listu opštine Apatin“ objavljena Odluka Opštinskog veća, a na predlog sportskog saveza, „o kategorizaciji i odobrenju finansijskih sredstava za sport u opštini“ i to za drugu polovinu ove godine.

Na listi se našlo 28 sportskih organizacija sa pojedinačno relativno malim iznosima deljenim očigledno  po principu: „svakome po nešto“.

Tako se među prvih 5 klubova (po visini) nalaze: FK „Bratstvo 1946“ iz Prigrevice (298.000 dinara), Kajak klub „Panonija“ Apatin (269.000), Atletski kub „Apatin“ (254.000), OFK „Mladost“ Apatin (252.000) i Ženski kuglaški klub „Apatin“ (241.000) ili poslednjih: Ženski rukometni klub   „Prigrevica“ (142.000), Stonoteniski klub „Apatin“ (100.000), Klub ribolovaca „APA Bucov“ (86.000), Bokserski kub „Apatin“ (77.000) i poslednji Teniski klub „Apatin“ (57.000).

Između, da i  njih spomenemo (po slučajnom redosledu) su: po dva  rukometna kluba iz Prigrevice i Apatina, RK „Sonta“, kuglaši  iz Prigrevice i Apatina, mali fudbal „Apa-futsal“, apatinski košarkaški klub „Dunav“, fudbalski klubovi iz Kupusine Sonte, Svilojeva i Ribareva,  šahisti Prigrevice i Apatina, Atletski klub Prigrevica, Pikado klub Apatin, kao i apatinski i prigrevački odbojkaši.

Neki klubovi kao što je npr. FK „Mladost“ imaju i druge prihode ili su oslobođeni plaćanja nekih troškova, jer svakodnevno i uredno održavaju (kose i zalivaju) i četiri pomoćna terena što nije mala stavka dok, sa druge strane, opet verovatno, zbog nedostatka novčanih sredstava ne štampaju oglase o zakazanim utakmicama te se navijači dovijaju na razne načine kako bi saznali za termin utakmica i  protivnike naših fudbalera.

Kada spominjemo fudbal interesantan je malo poznati podatak da u odgovarajućem rangu takmičenja igra fudbalski klub „Jedinstvo“ iz Ribareva (Veliki Salaš) uz finansijsku podršku opštinskog budžeta od 206.000 dinara.

Oprema, održavanje sportskih terena, troškovi putovanja, sudija, taksi su neophodni za učestvovanje na  takmičenjima sportskih ekipa bilo kojih kategorija, a koliko odobrena sredstva „pokrivaju“ ove troškove najbolje znaju sportski radnici u apatinskim klubovima.

Posle ovog pregleda i kratke analize, Demokratska stanka ostavlja građanima da sami zaključe o tome gde se nalazi apatinski sport i kakva mu je perspektiva i da li opština Apatin u dovoljnoj meri pomaže sportske klubove.

Categories: Vesti

Zatvoreno za komentarisanje.